<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d1400166854918976544\x26blogName\x3d::haLL+Of+FamE::thE+7th+geN\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://7thgenesis.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://7thgenesis.blogspot.com/\x26vt\x3d-467418749004090982', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Saturday, March 20, 2010


SPM 2009 : SAM Bestari ke - 8 terbaik Selangor






sumber :

http://www.moe.gov.my/jpnselangor/v3/images/stories/kenyataan%20akhbarspm09%20jpn.pdf

oleh Jabatan Pelajaran Negeri Selangor

Jauh di Sudut Hati deenierodzhan @ 12:53 AM | 0Secebis Kata

Wednesday, March 17, 2010

WAKIL MALAYSIA KE JORDAN 2010~

Assalamualaikum.Pengenalan ini khas buat adik2 yg baru sahaja riang ria  menerima habuan SPM 09.


Berikut merupakan sedikit sebanyak pengenalan untuk kalian tentang JORDAN :






Sekiranya kalian berminat untuk melanjutkan pengajian tinggi ke Jordan,pastikan perkara2 yg bakal disebutkan berjaya diserap sebaiknya,okeyh??PAstikan mendapat sekurang2nya A sme untuk yg nak amek medik..Pastu yg nak amek syariah@bahasa kena sekurang2nya A utk bhsa arab tinggi,PSI,PQS...http://pendidikan.jais.gov.my/


Antara tajaan ke Jordan adalah MARA,JPA,FAMA,JAIS dan sebagainya.Mara dan JPA hantar dak2 medik dan dentistry,tp xtaw a kalau lepas ni dia nak hntar penerbangan ke,teknikal ker..tapi Fizik ade 1 jer la itupun Mardhihah tu..BAnk NEGARA..JAis pulak hntar utk bdang2 SAsTEra..Syariah yg terbahagi kepada 4 Cabang;Ekonomi&perbaNkan IslaM,Dirasat ISlamiYYAh,FEqh&usuL serta UsuLLuddiN..Haa..ada yg berkenan??Kemudian bidang Bahasa Arab jugak ada dihantar seperti saya..haha..


Kemudian sediakan segala dokumen yang patut seperti yang diminta..Bawak gamba byk2 senang nnt..KAt sni baru nak amek gamba nnt payah..BAwak siap2 gmba ukuran paspot byk2..senang keje..NAnti ade proses2 kne lakukan setibanya kalian di sni..PAstu bagi yang BAhasa arab YArmOUk,pastikan anda membawa buku bahasa arab tinggi,NAhu&Sorof SMA..Penting tu..berguna sangat2..Yang syariah pun..syariah tambah skit buku pqs tu penting jugakk..jadi jgn lupe..tu bende terpenting yang kena kalian bawak!!


JAdi pohonlah mengikut bidang yang ada minat..dentist ke,bahasa ker atau sebagainYa..Jika mengikut biasiswa pula sudah tentunya Mara&JPA merupakan pelajar terkaya di Jordan ni.Tapi harap2 duit tu digunakan sebaiknya sebab ade jer budak2 Mara&JPA yg xckup duit terlalu boros..Kos sara diri yang diperuntukkan untuk mereka hampir RM3000 sebulan jika tidak silap.Tapi lebih daripada 2000 la..SO..guna duit sebaik2nya ok.BAgi Jais pula.Biasalah cukup2 makan jer.Xdela terlalu selesa dan tidak juga terlalu sakit.CUkuplah..haha..RM16000 setahun..Kalau naik lagi xtau la..rezeki..haha


HAbis bab tajaan,Sebelum terlupa..ada juga yang datang biasiswa PAMA,iaitu papa dan mama..haha...Universiti pula terbahagi kepada 2;YaRMoUK UniVERsiTy dan JoRdaN UNIversiTY of technology n Science atau singkatan nya JUST..huhu..Yarmouk jalan kaki jer,
JUST kne naik koster.iaitu pengangkutan di JOrdan ni...


Seterusnya,persedian ke Jordan..Banyak persedian yang perlu dilakukan sama ada fizikal mahupun metal dan terutamanya wang la...Nilai mata wang di sini lebih tinggi berbanding malaysia...Jordan Dinar 1=5RInggit malaysia!!!MAhal kan??JAdi pandai2 la gunakan duit kat sni.sebab cabaran memang banyak!!nanti akan saya ceritakan..Sebelum ke Jordan bagi pelajar2 JAIS anda semua dikehendaki menyediakan sekurang2nya Rm3000..NAk lagi cukup RM5000..Minima2 RM2000 pun ok la..tapi kurang selesa la nanti sebab dermasiswa masuk lambat sikit nanti..BAgi yang lain juga pun sama,tapi biasanya MARA&JPA masuk cepat lagi.Duit2 tu digunakan untuk membayar sewa awal umah,membeli perkakas asas umah dan sebagainya..JElas??


Kemudian..masuk pula bab kehidupan di sini.KAt sini ada banyak persatuan..tapi ada 1 persatuan besar yang menaungi seluruh pelajar Jordan iaitu MPPMJ,stand 4 PErsatuan pelajar Malaysia Jordan lebih kurang..BAwah dia ada banyak..Iaitu Persatuan zon..ada 4.dan untuk dikawasan saya,IRBID dikenali sebagai PERMAI..kemudian ada lagi..Badan kebajikan anak negeri....Bagi yang Selangor kena la join BKASJ...ada juga negeri2 lain..


Berikutnya...beralih kepada kehidupan belajar.Kat sni kalau malas payah la..Xda sapa nak bising2 kat kita cam kat Malaysia dulu.SO...jgn sesekali tanam rasa malas dan jgn sesekali ponteng!!!!!!Sekali ponteng kelas asek nak ponteng jer nanti!!JAngan jadikan darah daging tu...PAstu jangan terlalu asabiah..Belajar je sampai xkenal orang langsung..Sosial la sikit...Belajar seronok kat sini.YArmouk dengan Just sentiasa bekerjasama berkongsi ilmu...CUma kena rajin la cari kawan arab agar lebiih mudah untuk belajar kan...


NExt..DI sini memang menjaga la biah dan hubungan akhawat dan syabab.Kiranya xdela nak bergaul bebas suka ati jer...TErpelihara la mungkar tu daripada terjadi INsyaallah..Ada juga pasangan berkahwin di sini..ha..gatal la tu..Kebanyakan pelajar JUSt sebab diorang kan 6 tahun di sini...Musim pulak ada 4 kat sini..PAnas,sejuk,bunga dan seterusnya..Musim yang lain tu biasa jer..Cuma musim panas dan sejuk la kena peka sikit..Musim sejuk ni banyak orang sakit sebab seju sangat..kadang2 mencapai 2 mahupun 1 degree celcius..Tak hairan la mandi di sini sebulan boleh kira brape kali tyme musim sejuk..tapi ada pemanas..JAdi bole jer mandi tiap ari...Musim sejuk ni mnecabar skit.sebab malam lagi pnjang.so.jgn la asek tdo jer smpai study luper...Musim sejuk ni cepat lapa..tula asek nak makan dan mula la bulat2 seme orang..tula cabarannya!
haaha..makan jer kejenya..sedar2 duit da tinggal sikit..digalakkan puasa la..Yang best ada salji dan musim bunga yang cantikkkk gilerr...


DI sini juga famOus dengan Bundle!Memang puas la shopping.tapi harus beringat jangan sampai membazir sebab Yuran agak mahal utk YarMOuk,,Bagi JUSt seme dah dibayarkan siap2..YArmoUk ni byr sendiri2..Yuran utuk 6 subjek hampir 2000 lebih...jadi jangan boros2!


BArang2 yang perlu di bawa dari MAlaysia??haha..Di sini payah utk mndapatkan brangan Malaysia.Kalau ada pun mahal dan jauh serti Carrefout yg terletak di Amman tu..BAwakla ikan bilis byk2,kicap,serai rempah2 malaysia,sup bunjut dan sebagainya..nnt bole tnye..PAkaian??bawak pakaian skit jer..terutama pakaian ke kelas dan harian..LAin2 bole beli..murah jer bundle tu...Awas kepada yang bersaiz kecil,sila bawak pakaian anda lebih skit terutama seluar sebab payah skit kt sni nak cari...sMe beSa2!!Saiz Pak Arab..Kalau nak bawak peralatan sukan pun ok sebab sini mahal ..Tapi ada jer padang kat universiti untuk main..Tapi jangan la bawak banyak2...nanti xmuat beg..BUkan main sgt pun tyme sejuk2 tu nnti..Lebihkan makann tu..


Apa lagi ek??!hm..Lotion2 utk tyme panas..pntg tu..kang ada pulak yang burn..haha..sebab tyme musim panas mmg panas la...tapi panas kering..KAt sini jugak ada jer kes kecurian tapi tgk la..kena la pndai2 jaga diri..JAngan la menunjuk2 kat arab tu kite ni kaya,,,MMg la kena rompak...oleh itu bersederhana la...Kita pun dtg nak belaja bukan nak enjoy2 jer...betulkan niat tu..kena kuat kat sni kalau tak abesla...cabaran tu ada jer yg datang...


So setakat ni kot dulu pengenalan awal..nanti kalau ada pape akan diterangkan selepas ini.Sebarang pertanyaan mahupun kepeningan boleh tanya ok..


Ym :sinar_detashanley


Jauh di Sudut Hati Hattarazian @ 3:31 PM | 3Secebis Kata

Thursday, March 11, 2010

Keputusan SPM 2009 SAMBESTARI

11a - 17 orang
10a - 11 orang
9a - 16 orang
8a - 17 orang
7a - 28 orang
6a - 23 orang
5a - 16 orang
4a - 13 orang
9a - 16 orang
3a - 3 orang
2a - 1 orang

Paling tinggi 9A+, 2A
( Rabiatul Adawiyah binti Mohd Dom )

* Sistem baru setiap gred mempunyai 3 peringkat.
( A+ ), ( A ), ( A- )

Walaupun menghadapi sedikit kejatuhan dari segi purata, tahniah untuk mereka!! Semoga SAMBEST terus kekal cemerlang untuk selamanya.

Bagi calon - calon SPM 2010, jadikan keputusan SPM 2009 sebagai pembakar semangat untuk terus memajukan SAMBEST!

SAMBEST SMART!

Jauh di Sudut Hati deenierodzhan @ 8:23 PM | 2Secebis Kata

Sunday, March 7, 2010

RABIUL AWAL..
bismillah...
salamualaikum...
kullu 'amm wa antum bi khair..insyaAllah
ape kbr ye kwn2 sume???
ape kbr hati?? ape kbr iman?? ape kbr taqwa???

iNsyaAllah..jayyidd!!!wa la eh??

rasenye ade lg ksmptn untuk ucap 'SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL', kn??
bulan kelahiran junjungan mulia kita belum smpai ke penghujungnya lg...
yang pastinya, kita semua sentiasa merindui kekasih Allah yang agung tu kn...

dalam satu peristiwa, ketika Umar Al-Khatab telah memeluk islam..
beliau berkata pada rasulullah,
'wahai rasulullah, sungguh aku mencintaimu melebihi segala harta yang kumiliki di dunia ini kecuali diriku...'

kemudian rasulullah menjawab,
'wahai umar, imanmu belum cukup sempurna lagi selagi engkau mencintai dirimu melebihi cintamu padaku...'

umar segera menyedari kesilapannya lalu berkata dengan rendah diri;
'wahai rasulullah, aku menyedari kesilapanku, dan kini aku mengakui bahawa aku mencintaimu melebihi cintaku pada diriku sendiri serta dunia...'

rasulullah berkata kembali, 'wahai umar, kini sempurna sudah imanmu....'

sumber...tazkirah bila entah dari musolla rumah selangor, haiyu asyir, kaherah, mesir..

so kwn2, refleks balik pada diri kita...??? setakat mane cinta kita pada rasulullah..??
semoga bukan hanya meniti di bibir sahaja kata-kata cinta itu..
tetapi terus menusuk dalan sanubari...insyaAllahh..~~

ps!!!
da lame tak de posting dlm blog ni..aku sorg je ke yg menyedarinya?!?!

maas salamah

Jauh di Sudut Hati siti-situ-sana-sini @ 7:36 AM | 0Secebis Kata

-Welcome to the Official Blog of SAMBESTARI 7th Generation-